УПОЗНАЈТЕ АНАЛИТИЧАРА ГРАФИЧАРА: ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ НАШЕГ СИМКЕТА

Аналитика је унела револуцију у модерни фудбал, а сваки детаљ у игри се пажљиво разматра. Клубови су свесни да је могуће користити податке за доношење бољих одлука и за квалитетнији увид у слабости и снаге свог и противничког тима.

Тимове аналитичара имају највеће светске екипе, а развој технологије и присуство све веће количине података и примена статистичких метода и машинског учења је неопходност.

РФК Графичар може да се похвали да у тиму имамо младог стручњака Владимира Симића, који се аналитиком у нашем клубу бави од јануара прошле године.

– Моја задужења су конципирана на бази техничко-тактичке припреме тима. Бавим се анализом наше игре, али и игре противника. Задатак је да пратим и тумачим перформансе тима кроз многобројне статистичке податке и видео материјале. На основу изведених закључака, добијене информације испоручујем главном тренеру стручног штаба како би му олакшао планирање и доношење одлука – каже Симић.

Како сте одабрали да се бавите аналитиком и где сте се усавршавали?

– Још од малих ногу док сам играо фудбал увек ме је интересовала тактичка припрема за утакмицу, односно шта треба да урадим да бих победио противника. Временом, формално образовање сам стицао на Факултету за Спорт и Академији Фудбала где сам се уско специјализовао за тренера и менаџера у спорту. Ту сам имао прилике да стекнем знања из предмета који су се базирали на техничкој, тактичкој, физичкој и психолошкој припреми спортиста. Константно читам текстове и пратим рад екипа из региона и света. Знања и вештине сам стекао на иностраним курсевима о аналитици и скаутингу, учествовањем на семинарима.

Каква је атмосфера у клубу и како се уклапате са колегама?

– Атмосфера и однос, како са играчима тако и са свим структурама клуба, су на високом нивоу. Недавно смо имали част и привилегију да одрадимо први тренинг на новом стадиону на Сењаку. Овом приликом бих похвалио све људе у клубу који на дневном нивоу улажу напоре да нам обезбеде све неопходне услове за рад. Пријатним амбијентом нам додатно дају мотивацију за рад што итекако утиче на позитивну атмосферу између играча и стручног штаба – закључује Симић.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Фудбалски клуб Графичар основан је 20. маја 1922. године. Све је почело у фебруару исте године у строгом центру Београда у Трговачкој кафани, на углу Николе Спасића и Цара Лазара.

РФК Графичар
Васе Пелагића 31
Сењак – Топчидерска Звезда

11000 Београд

Тел: 065 9771 767