ГРАФИЧАР ИГРА СТРАШАН ФУДБАЛ: ПОБЕДА ПРОТИВ ЛИФЕРИНГА ЗА КРАЈ 2022. ГОДИНЕ

Графичар у пријатељском мечу славио против Лиферинга, филијале аустријског шампиона – 3:2

Изненадио је многе Графичар током јесењег дела сезоне, не толико резултатима у Моззарт Бет Првој лиги, колико утиском који су Звездина деца остављала у бројним мечевима. Многи неутрални љубитељи фудбала долазили су под југ Маракане како би уживали у техничким перформансама тима перспективног стручњака Марка Неђића. Наградили су, после добре јесени, челници клуба са Сењака играче аустријском турнејом и данашњим сусретом са Лиферингом, филијалом Ред Бул Салцбурга.
Утисак је, благо речено, врло добар. Чак одличан. Графичар се намерио на једну од најбољих академија у Европи, с обзиром на то да је млади тим Салцбурга редован учесник завршнице Лиге шампиона за младе. Прави рудник будућих дијаманата, играча који су пристигли у Аустрију са разних страна. Графичар се дакле намерио на праву легију странаца, тим Лиферинга је био састављен од тинејџера из Малија, Обале Слоноваче, Колумбије, БиХ… Сигурни смо да ће неки од њих врло брзо, кроз годину или две постати носиоци игре Салцбурга, пошто су такав пут прешли, између осталих, Бањамин Шешко и Ерлинг Халанд.
Графичар је направио мало изненађење и победио – 3:2
И да није, утисак се не би променио. У мечу који је превазилазио темпо и квалитет Моззарт Бет Суперлиге, расуо се таленат екипе Марка Неђића који не би смео да остави равнодушним људе с Маракане. Просто, видело се да играчи попут браће Митуљикић, Кнежевића и Бубња, могу да се „побију“ са свима када играју по одличном терену и против ривала који хоће да игра фудбал. Све је пуцало у Салцбурговом тренинг кампу, у дуелу екипа с високо подигнутим линијама. Графичар је на крају победио 3:2, могао је и убедљивије, али могло је и да буде 5:5.
Највећи добитак аустријске турнеје, током које је одигран и меч са Б тимом Штурма из Граца (3:3), су свакако партије браће Митуљикић, близанаца Јована и Николе. Блистали су недавно против Штурма, а и данас су сигурно импресионирали људе из Салцбурга. Постигао је гол Никола, уписао и асистенцију ка Бубњу, али је једнако добар био Јован Митуљикић. Момак који би требало да добије шансу у првом тиму Црвене звезде стално је тражио дубину, дриблао, нудио се, технички се шалио са много снажнијим играчима…

Графичар је повео голом штопера Фалуа у трећем минуту, што је била најава одличног меча. Салцбургова деца су изједначила брзо, после грешке поменутог Фалуа… Утакмица је у том тренутку добила на озбиљном интензитету. Пуцало је све пред оба гола. Много тога у игри Графичара креирао је Јован Митуљикић, повремено се забављао, али је био присебан у кључним тренуцима. Утакмица је имала префикс пријатељске, међутим, пуцало је све од сениорских стартова. Задњи везни Лиферинга Дијабате је давао тон игри аустријског тима, повремено и претеривао са оштрим стартовима.
Врло живахно је било и у другом полувремену. И опет су браћа Митуљикић организовала прву акцију с неколико додира, избацивши из лежишта комплетну поставу Салцбургове деце. Нису награђени тада, али јесу у 50. минуту када је Бубањ асистирао, а Никола погодио.
Вратио се Лиферинг голом из једанестерца, после грешке Давида Петровића. Деловало је да су играчи из Салцбургове академије физички јачи и спремнији од вршњака из Београда. Али Графичар није одустао ни за педаљ. Чекао је да покаже техничку моћ у још једној акцији.
Како је то у том 65. минуту све деловало фудбалки: Кнежевић до Јована Митуљикића, потом је Никола кроз шуму ногу провукао лопту до Матеје Бубња за најлепши тренутак на мечу. Испоставиће се – за коначан резултат.
Издржао је Графичар притисак Лиферинга у финишу с играчем више, пошто је искључен леви бек Давид Петровић.
Чак је и резервиста Данкан могао да постигне четврти гол, пошто су још једну акцију „замесили“ Кнежевић и Митуљикић.
Али не сумњамо да је Марко Неђић задовољан, јер је Графичар играо нетипично за српске прилике. Било је ту много интензитета, ловљења грешке ривала у високом пресингу и на крају сјајних акција, које су последице великог талентабраће Митуљикић, Кнежевића и Бубња. Солидан утисак оставио је и штопер Фалу, и поред неколико грешака.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Фудбалски клуб Графичар основан је 20. маја 1922. године. Све је почело у фебруару исте године у строгом центру Београда у Трговачкој кафани, на углу Николе Спасића и Цара Лазара.

РФК Графичар
Васе Пелагића 31
Сењак – Топчидерска Звезда

11000 Београд

Тел: 065 9771 767