ФИЛИП КАСАЛИЦА: ОДИГРАО САМ 50 УТАКМИЦА ЗА РАД АЛИ ДАНАС ЖЕЛИМ ДА ИХ ПОБЕДИМО

Није било тешко схватити да младост брже сазрева уз искуство, па су пред почетак ове такмичарске године љубичасти дрес, поред Ибањеза задужила још четворица искусних, Ђорђе Ђурић, Милош Стојчев, Андрија Калуђеровић и Филип Касалица. Сва четворица кроз каријеру имала су додирних тачака са њатрофејнијим српским клубом. Највише Филип Касалица који је за црвено-беле одиграо 76 утакмица и постигао 13 голова. Касалица је такође, током богате каријере носио 50 пута дрес Рада, данашњег ривала Графичара у оквиру 3. кола Моззартбет Прве лиге Србије.

– После Црвене звезде и Хајдука из Куле, највише сам пута наступао за Рад. Период на Бањици остао ми је у лепој успомени. Радујем се што ћу се на стадиону „Краљ Петар Први“ сусрести са пријатељима. Мало ћемо се дружити, попричати а онда прекинути пријатељство док траје утакмица. Задовољан сам како смо ушли у сезону, оставрили смо реми на тешком гостовању у Шапцу, били силовити против Лознице. На Бањицу идемо по нова три бода – започиње Касалица.

Рад у свакој сезони има високе амбиције. Грађевинари су деценијама уназад на граници Супер и Прве лиге Србије.

– Добро је познато да Рад има годинама уназад одличну Омладинску школу. У претходној сезони Графичар је имао убедљиво најмлађи састав лиге а у новој је то управо Рад. То не мења ништа у њиховим амбицијама, учиниће све да нас победе. Ми са друге стране, на свакој утакмици идемо на победу – каже Филип Касалица и напомиње да му рад са тренером Марком Неђићем изузетно прија.

– Неђа је млад али изузетно квалитетан стручњак. Нас петорица играча смо старији од њега. Поштујемо га неизмерно због начина на који тренирамо и играмо. Увек на гол више, офанзивно, брзо, кроз пас… Са сваким ћемо се надигравати. Идемо од утакмице до утакмице. Ако се укаже прилика да се боримо за пласман у Суперлигу, учинићемо све да је искористимо. Свакако првенствени циљ нас из секције „ветерана“ јесте да усмеримо младе играче на прави пут.

Истиче Касалица да је позитивно изненађен квалитетом младих саиграча.

– Не знам кога бих издвојио. Шљивић, Кнежевић, Николашевић, Илић, Мијатовић, Лазић… Често ми старији коментаришемо да свако од њих има квалитет за лиге петице али само уколико наставе напорно да раде. Не дозвољавамо им да полете. Ми, старији смо ту највише због њих. Да им помогнемо саветима и искуством. Да им укажемо где смо ми грешили – истиче Касалица и наводи пример.

– Пре неколико година и Андрија Калуђеровић и ја јурили смо лични голгетерски учинак. Изађемо испред голмана и не видимо никога од саиграча. Сада се и сами изненадимо колико уживамо у улози асистента пред голом.

Поглед на крштеницу Филипа Касалицу, нападача рођеног 17. децембра 1988. године говори да је пред њим још неколико година каријере на високом нивоу. Ужичанин, који је 2014. године освојио титулу са Црвеном звездом, истиче да се физички осећа одлично и не размишља о томе да престане да игра фудбал.

– Срећан сам на терену. Није пристојно сам себе хвалити али млађи саиграчи могу да потврде да иако сам старији по десет и више године од већине играча Графичара да не заостајем по питању кондиције и трчања. Такође, ми старији не тражимо било какав кредит или попуст због минулог стажа.

Уз главног тренера Марка Неђића у стручном штабу су и неки од Филипових бивших саиграча.

– Никола Микић је веома строг и срећан сам што више ради са одбрамбеним фудбалерима. Шалим се наравно, ми смо много тога заједно прошли. Био ми је капитен у првом тиму Звезде, сада тренер. Увек се намести да ми буде ауторитет. Стручни штаб чини група младих и модерних тренера који прате све трендове и имају велике амбиције. То се види на сваком кораку – подвлачи Касалица и наводи планове за будућност.

– Живот ме научио да не размишљам много унапред. Не идем даље од утакмице са Радом. Желим да победимо на Бањици и наставимо са добрим играма. Нисам најбоље разумео док сам био млађи тренере и старије играче који су увек понављали да идемо од утакмице до утакмице. Сада ми је све јасно. Никад не знате шта може да се деси и најбоље је ићи корак по корак – закључује Касалица.

Меч између Рада и Графичара игра се на стадиону „Краљ Петар Први“ на Бањици. Почетак меча заказан је за 20х.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest