РФК ГРАФИЧАР ИЗ БЕОГРАДА СЕ ПРИДРУЖИО ИНСТИТУТУ ЗА ОНКОЛОГИЈУ У БОРБИ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ И КАМПАЊИ ПОДИЗАЊА СВЕСТИ О ЗНАЧАЈУ ПРЕВЕНЦИЈЕ

ШТИТИМО НАШЕ МАЈКЕ, СЕСТРЕ, ТЕТКЕ И БАКЕ! У свету сваке године од рака дојке оболи 2.260.000 жена, а 685.000 жена умре. У Србији су бројке такође алармантне, јер се годишње региструје око 4.400 новооткривених случајева рака дојке, а преко 1.700 жена сваке године изгуби битку са овом болешћу.

Један од кључних корака које препоручују из Института за онкологију и радиологију Србије у борби против рака дојке су редовни превентивни прегледи и рано откривање проблема. У складу са тим, РФК Графичар је покренуо кампању поводом Међународног месеца борбе против рака дојке, како би се додатно скренула пажња јавности на озбиљност и размере ове болести, као и на потребу да се води брига о редовним прегледима и контролама.

Током октобра, на свим утакмицама које Графоси играју код куће, мреже на головима ће да буду розе боје у знак подршке и слања јасне поруке свим женама, нашим мајкама, сестрама, бакама да нису саме у тој тешкој борби.

Поред тога, капитени првог тима Графичара, током мечева у Првој Моззарт Бет лиги Србије носиће траку у истој боји, а у розе ће бити обојене и корнер заставице на фудбалском терену.

„Наши голмани ће, истовремено, да носе рукавице, а остали фудбалери штитнике, на којима ће бити исписане поруке од великог броја жена које херојски воде битку против рака дојке, а које се тренутно налазе на Институту за онкологију. Борићемо се за њих и бићемо њихова најсрчанија одбрана и штит. Потрудићемо се и да особљу Института обезбедимо шта им је потребно да могу да обављају свој посао нешто лакше и ефикасније него до сада. Свесни смо да је ова подршка можда симболична, али је искрена и настала је са жељом да допринесемо да се повећа број превентивних прегледа и смањи стопа ове болести код нас“, рекао је Никола Ристановић, генерални директор РФК Графичар.

Директорка Института за онкологију проф. др Даница Грујичић истакла је важност о томе да се у јавности што више говори о борби против рака дојке, како би се јавност упознала са начинима лечења и превенције.

„Превентивни прегледи су најважнији корак у борби против рака дојке јер, уколико је откривен на време, излечив је у 90 одсто случајева. Свака жена треба да се обрати свом изабраном лекару и најкасније од 50. године започне са редовним прегледима. Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији, па један такав преглед, може да сачува живот. Зато смо захвални играчима и руководству РФК Графичар који су то препознали и одлучили су да покрену ову племениту акцију“, истакла је др Грујичић.

Прву утакмицу у октобру, са розе мрежама и обележјима поводом кампање против рака дојке, Графичар ће да одигра осмог октобра, у 13. колу шампионата, против ФК Инђија.

 

   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Фудбалски клуб Графичар основан је 20. маја 1922. године. Све је почело у фебруару исте године у строгом центру Београда у Трговачкој кафани, на углу Николе Спасића и Цара Лазара.

РФК Графичар
Васе Пелагића 31
Сењак – Топчидерска Звезда

11000 Београд

Тел: 065 9771 767