ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПИСМЕНОСТИ – РФК ГРАФИЧАР ИЗ БЕОГРАДА УПИСАО ИГРАЧЕ ИЗ СВИХ УЗРАСНИХ КАТЕГОРИЈА У ГРАДСКУ БИБЛИОТЕКУ И УСМЕРИО ИХ КА ЧИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ

РФК Графичар из Београда уписао је данас фудбалере из свих узрасних категорија у градску библиотеку, чиме је још једном желео да покаже искрену опредељеност клуба да поред развоја спортских способности и талената, брине и о школовању својих играча. Повод је Међународни дан писмености, који се сутра (8. септембар) обележава широм света, са поруком да је едукација једно од основних људских права, и да је обавеза свих у друштву да оријентишу децу и младе ка књигама, читању и школи.

Међу онима који су први добили чланске карте су првотимци Графичара Јован Митуљикић, Матеја Бубањ, Стефан Димитријевић, Виктор Радојевић, Филип Васиљевић и Милан Бајић, који су заједно са дечацима из млађих категорија и школице фудбала посетили огранак градске библиотеке „Јован Јовановић Змај“ надомак стадиона Црвене звезде.

Свако је нашао књигу по свом избору, а осим фудбалских аутобиографија, разних прича познатих домаћих и светских тренера, у њиховим рукама нашли су се и наслови из редовних школских лектира.

„Велико нам је задовољство што подстичемо децу да се интересују за књиге и образовање јер верујемо да је то јако важно, и желимо да подигнемо свест колико је читање значајно за правилан развој целог друштва. Ово је још један мали корак у низу свих запослених у нашем клубу на челу са председником Слободаном Говедарицом и генералним директором Николом Ристановићем, који је повезан са нашом мисијом да играчи Графичара буду препознатљиви не само као добри играчи, него као друштвено одговорни и добри људи. Захвалила бих се целом колективу Библиотеке на томе што су препознали нашу идеју и помогли да се реализује“, рекла је Ранка Митровић, финансијски директор Графичара.

Бојан Кундачина, помоћник директора библиотеке града Београда, био је одушевљен иницијативом Графичара да колективно упишу играче, чланове стручних штабова, као и особље у клубу.

„Пријатно смо били изненађени када су нас контактирали представници клуба са овом сјајном идејом, и заиста, могу да честитам на акцији. Волео бих да има много више екипа који показују такву иницијативу, јер је неопходно да код младих спортиста развијамо потребу за образовањем. Уколико то изостане, препуштамо их да се једино баве спортом, не размишљајући довољно шта ће бити са њима када заврше каријеру. Зато је пожељно да се крене са усмеравањем спортиста ка интелектуалном развоју још док су млади, јер тиме они имају вишеструку корист коју могу да примене и на самом терену“, истакао је Кундачина.

Редовне посете библиотекама охрабрују децу и младе да читају више. Различита истраживања потврђују да редовно читање помаже развој мозга, а уједно то је једна од најбољих активности која помаже деци да обогате језик и начин размишљања.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Фудбалски клуб Графичар основан је 20. маја 1922. године. Све је почело у фебруару исте године у строгом центру Београда у Трговачкој кафани, на углу Николе Спасића и Цара Лазара.

РФК Графичар
Васе Пелагића 31
Сењак – Топчидерска Звезда

11000 Београд

Тел: 065 9771 767